Для того, щоб залишатися струнким, зовсім не потрібно голодувати, сидіти на строгих дієтах, які позбавляють організм необхідних йому поживних речовин і вганяють у депресію.
Необов'язково виснажувати себе багатогодинними тренуваннями в спортзалі. Для цього більшості з нас необхідно навчитися правильно харчуватися. Відмовитися від шкідливих продуктів і перейти на ті, що корисні і здоров'ю, і красі і ... гаманцю. Деякі з таких страв пропонуємо сьогодні.
Щі з квашеної капусти з грибами
Вам потрібно:
- 500 г квашеної капусти;
- 40 г сушених грибів;
- 2 ріпчасті цибулини;
- 2 моркви;
- 1 корінь петрушки;
- 1-2 ст. ложки томат-пасти (сама я кладу лечо);
- 1 ст. ложка борошна;
- 2 лаврових листа;
- 1 зубчик часнику;
- 3 перцю горошком;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Сушені гриби замочити в холодній воді, а краще в суміші води і молока. Потім відварити до м'якості, подрібнити, відвар процідити.
Квашену капусту перебрати, віджати, дрібно нашаткувати.
Ріпчасту цибулю подрібнити, обсмажити в глибокій сковороді на олії, додати натерту на тертці моркву, згасити.
Додати томатну пасту, хвилин через 5 капусту і тушкувати ще півгодини.
За 10 хвилин до кінця гасіння додати до овочів попередньо підсмажену на сковороді і розведену невеликою кількістю грибного відвару борошно і перець горошком.
Перекласти в каструлю, додати гриби, грибний відвар, стовчених часник, лавровий лист, додати гарячої води, якщо треба, посолити і кип'ятити ще хвилин 10-15.
При подачі на стіл окремо подати сметану.
Солянка пісна
Вам потрібно:
- 500 г капусти білоголової свіжої;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 2 солоних огірка;
- 2 солодких перцю;
- 3 ст. ложки рослинної олії;
- 2 лаврових листа;
- Сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
У глибокій сковороді на олії обсмажити до світло-золотистого кольору подрібнену цибулю, додати моркву, натерту на крупній тертці, і згасити. Через 5 хвилин додати дрібно нарізані солоні огірки і солодкий перець, згасити.
Додати дрібно нашатковану капусту і тушкувати, поки вона не стане м'якою, приблизно годину-півтори, доливаючи в міру потреби воду або овочевий бульйон, щоб страва не підгоріло. За 10 хвилин до готовності посолити, поперчити, додати лавровий лист.
Готову солянку перекласти у форму, полити трохи вершковим маслом і поставити на півгодини в попередньо розігріту духовку, щоб страва підрум'янилося.
Котлети з яловичини та овочів
Вам потрібно:
- 500-600 г м'якоті яловичини;
- 50 г буряка;
- 50 г моркви;
- 70 г капусти білоголової;
- 1-2 ріпчасті цибулини;
- 2-4 зубчики часнику;
- 15 г зелені петрушки;
- 1 яйце;
- Панірувальні сухарі;
- Сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Яловичину провернути на м'ясорубці.
Моркву і буряк зварити, остудити. Буряк варити в шкірці, потім очистити, натерти овочі на дрібній тертці, віджати сік і поки залишити. Змішати масу з м'ясним фаршем. Додати яйце, посолити, поперчити, добре перемішати, сформувати невеликі котлети, обваляти в панірувальних сухарях. Укласти на деко, змащене олією, і запекти до готовності в попередньо розігрітій духовці.
З овочевого соку приготувати соус: Обсмажити на рослинній олії подрібнену цибулину, додати 1 ст. ложку борошна і смажити до золотистого кольору. Змішати з овочевим соком.
Якщо соус густий, розбавити водою. Солити і перчити за смаком
Хек або інша біла риба з маринованим часником
Вам потрібно:
- 500 г риби;
- Рослинна олія;
- 4 зубчики часнику;
- 1 склянка розведеного оцту;
- Цукор за смаком;
- 2 лаврових листа;
- 3 перцю горошком;
- 1 гвоздичка;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Рибу нарізати шматками, обсмажити з обох боків на олії до готовності, остудити.
Маринад - часник розтерти з сіллю. Закип'ятити в емальованому посуді 1 стакан розведеного оцту, додати туди часник, цукор, лавровий лист, перець, гвоздику.
Готовим маринадом залити рибу і на добу поставити в холодильник.
Подавати до столу з хріном.
Піца пісна
Вам потрібно:
- 1/2 склянки меленої кукурудзяної крупи;
- 250 г печериць;
- 200 г очищеної гарбуза;
- 1 солодкий перець;
- 1 ріпчаста цибулина;
- 2 помідори;
- 1-2 зубчики часнику;
- 15 г петрушки;
- Рослинна олія;
- 2 склянки води;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Закип'ятити воду, додати сіль, кукурудзяну крупу і варити на повільному вогні, постійно помішуючи хвилин 20. Додати 2 ст. ложки олії і викласти масу рівним шаром в круглу форму, вистелену пергаментним папером, дати охолонути.
Обсмажити на сковороді нарізану півкільцями цибулю, додати крупно нарубані гриби і подрібнений часник, смажити 5-7 хвилин.
Додати нарізану невеликими шматочками гарбуз і нарізаний соломкою перець, посолити, поперчити, посмажити 5 хвилин на сильному вогні. Посипати остигнула коржик подрібненою зеленню петрушки і викласти зверху обсмажені овочі та гриби, на них кружечки помідорів, і поставити піцу на 10 хвилин у духовку температурою +200 С.
Подавати на стіл піцу гарячої.
Салат з капусти з яблуками
Вам потрібно:
- 500 г капусти білоголової;
- 3-4 яблука;
- 2 моркви;
- Лимонний сік і сіль за смаком;
- Оливкова олія або сметана для заправки.
Спосіб приготування:
Капусту нашаткувати, посолити, розтерти руками, укласти в каструлю і поставити в холодильник на 1 годину.
Дістати, додати натерті на тертці яблука та моркву, лимонний сік, заправити оливковою олією або сметаною і подавати на стіл.
Салат з гарбуза, яблук і моркви
Вам потрібно:
- 100 г очищеної гарбуза;
- 2 моркви;
- 1-2 яблука;
- 10 г кропу;
- Рослинна олія або нежирна сметана для заправки;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Гарбуз, моркву і яблука натерти на крупній тертці, з яблук видалити серцевину. Посолити, акуратно перемішати, заправити сметаною або рослинним маслом. Посипати подрібненою зеленню кропу.
Напій вітамінний
Вам потрібно:
- 500 г моркви;
- 1 стакан журавлини;
- 1 склянку води;
- Мед за смаком.
Спосіб приготування:
З моркви і журавлини вичавити сік, перемішати соки, розбавити водою, додати мед, добре розмішати до повного розчинення меду.
Подавати напій в стаканах.